Move your body

Mig ved en gymnastikopvisning, many years ago

Christina, hvad har den gamle gymnastikopvisning med sang at gøre? Ikke så meget egentlig – bortset fra at jeg tænkte, jeg vil fortælle dig om det faktum, at det kan hjælpe på nervøsiteten at bevæge sig på scenen.

Bevæg nervøsiteten ud af kroppen. Det virker. Det er som om følelsen bliver arbejdet ud af kroppen. Lige som når man ryster vandet af salaten, så at sige😀

Jeg har dyrket gymnastik siden jeg var meget lille. I starten var det vist mest min mor, der var med og mig, der sad i et hjørne og ikke turde være med. Men en dag knækkede jeg koden, og pludselig havde jeg altid gymnastiktøj på. En periode var jeg vist ret god til det. Nu blir det mest til yoga og løb. Men dengang var det komplicerede rytmiske serier vi kastede os over.

Og det var jo også foran et publikum en gang i mellem, især i foråret ved opvisninger her og der.

Jeg blev endda så bidt af det, at jeg selv blev instruktør i gymnastik og senere yoga. Min mor er også blevet instruktør og underviser “de gamle” som hun siger😀 Hun fylder selv 76 i denne måned. Sejt!

Nå, men tilbage til det med at bevæge sig. Jeg kan huske når vi – gymnastikholdet stod klar til at marchere ind på gulvet og vise vores program. Jeg tror vi alle sammen var nervøse, spændte. “Klarer vi det, kan vi huske koreografien”. Men jeg elskede det!Jeg husker, at det var en anden nervøsitet end når jeg sang med koret. Der stod vi helt stille når vi sang – vi var ikke et gospelkor😀Så havde det været en anden snak.

Hvordan kan det være? Jeg er kommet til den konklusion, at når man bevæger kroppen så arbejder den samtidig følelsen af nervøsitet ud af kroppen. Jeg synes i hvert fald, at der er væsentlig forskel på at stå stille og synge end bevæge mig lidt: bruge armene til at gestikulere noget i teksten, tappe med foden i gulvet til rytmen, gå frem og tilbage.

Jeg taler ikke om at udtænke komplicerede koreografier – men gør det endelig hvis det lige er dig. Jeg ender rigtig tit i en bestemt stilling: venstre ben foran højre, højre fod plantet med tåen i gulvet så jeg kan vippe i knæet.

Det behøver ikke ar være meget, men lige det der passer til dig og din performance. Det er ikke alt der passer til alt.

Måske skal en stille sang ikke ledsages af en masse bevægelse eller også skal den.

Det er et individuelt spørgsmål med et ligeså individuelt svar. Jeg kunne sagtens forestille mig nogle fede langsomme og store bevægelser til en stille sang. Måske forestiller du sig noget andet.

Måske er det fedt at stå helt stille under en hurtig sang – bare for kontrastens skyld. Det er et temperaments- og stemningsspørgsmål. Leg med det. Se hvad der virker for dig.

Min pointe er kun, at hvis du bøvler med nervøsitet på scenen er det godt at bevæge sig, så kroppen kan få lov til at arbejde med følelsen. Kroppen er nemlig klog. Meget klogere end hovedet. Det er så let at lade sig styre helt og aldeles af hovedet, men kroppen ved bedre. Alt det vi kan render rundt og roder med sætter sig i kroppen hvis vi ikke tager os af det.

Tænk over det. Der er garanteret andre tidspunktet du husker hvor det gav mening at bevæge dig ud af udfordringen – det gælder også for dette emne – nervøsitet på scenen. Kh. Christina

PS del gerne indlægget med dine venner, hvis du mener de kan have brug for det. Det vil glæde mig.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.